У Малом Црнићу обележен Дан ослобођења…..

Поводом Дана ослобођења општине Мало Црниће од окупатора,  данас 14.10.2024. године су у знак сећања на страдале борце, положени венци крај споменика у спомен парку испред зграде Општине.

Венце су положили: представници Центра за обуку копнене војске из Пожаревца, командант – пуковник Душко Јовић  и референт у одсеку за обуку команде Центра за обуку копнене војске, Пожаревац, мајор Жељко Фуштић;

 

председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, заменик председника Даниел Сурдуловић.

 

 

и председница Скупштине општине Мало Црниће, Горанка Стевић.

           

председник СУБНОР-а општине Мало Црниће, Владан Антић.

 

Песму „Не дам“, песника Горана Витића, говорила је Данијела Божичковић Радуловић.

Минутом ћутања одата је почаст свима који су животе положили на бранику отаџбине и све оне који су своја имена уписали у књигу историје. Присутнима се обратио председник општине Малиша Антонијевић: „Мук, понос и сећање, поштовање и дивљење. Има ли другог осећаја док се сећамо жртве наших браниоца и наших ослободиоца? Сигуран сам да би се нашла још која, али само у суперлативу за наклон јунацима. Ово је дан који се памти и који нам говори о херојству нашег народа и тера нас на размишљање. Има ли веће среће или вече привилегије од ове да живимо у слободи? Само је слободан човек срећан и поносан, само се тако може ићи ка напретку и просперитету, само је у слободи сваки диљ доступан и достижан. Зато чувајмо слободу, јер је крвљу и људским животима плаћена. Много је неиспуњених жеља, хтења, планова остало неостварено, много је живота положено у слободу у којој ми живимо и зато док стојимо овде на овом месту овог, али и сваког другог дана жртве наших хероја не смемо да заборавимо. Не питај шта твоја земља може да учини за тебе. Питај шта ти можеш да урадиш за своју земљу „речи су Џона Кенедија и сигуран сам да ако се том мишљу будемо водили, успех неће изостати, а такође сам сигуран да ће једино тако и наши преци бити поносни на нас. На нашу жалост ратови су веома ретко заобилазили Србију. !4. октобар је златним словима исписан у историји наше Општине. Дан када је засијало сунце слободе и дан када смо поново могли да самостално одлучујемо. Наша је дужност и наша обавеза да поштујемо сваку жртву, која је својим животом платила цену слободе. Зато негујмо културу сећања, јер нам је једино тако сигурна будућност. Јачајући своју војску никоме не претимо, никада туђе нисмо освајали, већ смо се увек бранили и побеђивали, јер нам је слобода била циљ, а живети у слободи част. Правда је увек била на нашој страни, а ми на страни победника, јер је праведан уједно значи и бити частан.Сваки се дан из света чује звецкање оружја, сваки је дан опасност од избијања сукоба светских размера, зато нам је неопходно јединство, међусобно уважавање, чврста вера и пуна подршка нашем државном руководству на челу са председником Републике Србије, Александром Вучићем. Нашу земљу морамо да наставимо да развијамо и градимо, а то је могуће само у миру и зато нам је потребна мудрост и паметно размишљање, јер историја мора да буде поука и жртва наших предака, наук да слободу морамо чувати и њихову жртву поштовати. Поносни смо на 14. октобар, поносни смо на наше претке, поносни на наше ослободиоце и зато слава и хвала погинулима у ослобођењу наш земље, у ослобођењу Малог Црнића. Живело Мало Црниће, живела Србија!“, рекао је председник Малиша Антонијевић.